Tysfjord-saka: «Det var ikke bare sak, du var menneske»

Tysfjord-saka: «Det var ikke bare sak, du var menneske»

Hvordan går man fram når man skal nærme seg ofrene i det som kanskje er Norges største overgrepssak, med 151 tilfeller av overgrep. I perioden 1953-2017 var det 82 fornærmede og 92 mistenkte i det som har blitt kjent som Tysfjord-saka. Journalist Harald Amdal avdekket saka, sammen med Kenneth Hætta. Amdal snakket om sin tilnærming under Hauststormens åpningssesjon lørdag.

«Jeg begynte med selvrefleksjon», fortalte Harald, som sa at han måtte stille seg selv spørsmål om hva som er viktigst, som: «Skulle jeg slutte presis eller fortsette samtalen, skulle jeg gi blikk-kontakt eller notere, skulle jeg gi komplimenter eller være nøytral. Hva har personen foran meg behov for? Jeg måtte holde det jeg lovte, være presis og tydelig», sa blant annet Harald, som la til at journalistikken ble brukt til å tvinge andre til å ta ansvar i saken

Et av ofrene, eller overlever som hun kaller seg,  i Tysfjord-saka, Nina Iversen, opplevde at Harald, gjennom sin tilnærming, var alt hun kunne ønske seg. «Du lot meg få ta mine steg, du ga meg tid. Det er vanskelig å stå fram, men du svært tydelig og uttrykte deg så oppriktig. Du sa ting slik de var», sa blant annet Nina.

Nina ga til slutt et tips til journalistene i salen: «Tilstedeværelse, jeg må føle at du ser meg. Det jeg opplever med helsepersonell er det motsatte, de ser meg ikke, de har ikke tid. Harald hadde tid, han var til stede, virkelig! Jeg følte at du var så opptatt av meg og mine følelser. Du tok mine telefoner. Du gikk inn og hjalp meg, det var det som var viktig.»