True crime i Norge – Hvem drepte Birgitte?

True crime i Norge – Hvem drepte Birgitte?

Norges første true crime-serie ble en suksess for TV 2. Om lag 600.000 seere fulgte serien om drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995. Serien er basert på Bjørn Olav Jahrs bok fra 2015. Han er også med-regissør på serien. Sjangeren åpner for nye problemstillinger der serieskaperne må underholde publikum og samtidig fortelle ekte menneskers historier og tragedier. Hvorfor måtte de ha med scenene fra obduksjonsrommet, og hvilke vurderinger gjorde de da de langt på vei identifiserte to moduskandidater? Blant dem som har problematisert sjangeren og dens krav til dramaturgi og roller som helter, skurker og ofre, er Einar Tho, ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis. Møt Jahr og Tho på Hauststormen. Sesjonen ledes av Ørjan Nilsson, kultursjef i BA og forfatter.

Ørjan Nilsson. 

Ørjan Nilsson er kultursjef i BA og forfatter. Han har skrevet to bøker: «Kings of Convenience. Quiet Is the New Loud» (2014) og samtaleboken «Tårer fra en stein» (2017). Sistnevnte handler om kunstnerskapet til a-has Pål Waaktaar Savoy. Bøkene hans er oversatt til engelsk og tysk.

Einar Tho.


Einar Tho (43) er ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis siden 2015. Samfunnsredaktør, journalist og vaktsjef før det. Jobbet i Stavanger Aftenblad fra 1999 til 2006, etter et lite år i Porsgrunns Dagblad. Han er bosatt på Karmøy.

Bjørn Olav Jahr.

Bjørn Olav Jahr (f.69) er journalist, forfatter, forlagsredaktør og dokumentarfilmregissør. I 2003 vant han Skup-prisen for opprullingen av Finance Credit. Jahr skrevet fire bøker, deriblant «Hvem drepte Birgitte Tengs?» og «Drapene i Baneheia». Aktuell i høst med Tv2-dokumentarserien «Hvem drepte Birgitte?».